Σύμφωνα με το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο (SPC), τα κινεζικά δικαστήρια χρησιμοποιούν πλήρως την τεχνολογία σε δικαστικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Από τις 3 έως τις 20 Μαρτίου, τα δικαστήρια σε διάφορα επίπεδα διεξήγαγαν περίπου 550.000 ακροαματικές διαδικασίες σε απευθείας σύνδεση σε ολόκληρη τη χώρα, πραγματοποίησαν πάνω από 440.000 διαδικτυακές πληρωμές, πραγματοποίησαν περισσότερες από 110.000 δικαστικές συνεδρίες και διεξήγαγαν διαδικτυακή διαμεσολάβηση σε περισσότερες από 200.000 υποθέσεις.
Με πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε το SPC κάλεσε τα κινεζικά δικαστήρια να συνεχίσουν το έργο τους στο διαδίκτυο, περιλαμβανομένης της κατάθεσης, της διαμεσολάβησης, της ανταλλαγής μαρτυρικού υλικού, της ακρόασης και της παράδοσης εγγράφων, με σκοπό την κάλυψη των δικαστικών αναγκών των πολιτών και την εξασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας των δικαστηρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στις 21 Φεβρουαρίου, στο Πεκίνο, το Δικαστήριο που ασχολείται με διαδικτυακά θέματα εξέδωσε τον πρώτο κανονισμό της χώρας που αφορά τις ηλεκτρονικές ακρόασεις, ο οποίος αποτελείται απο 26 διαδικασίες και καθορίζει αρκετές λεπτομέρειες, από την εξακρίβωση της ταυτότητας μέσω διαδικτύου μέχρι την ανάγκη διατήρησης αντίγραφών της όλης διαδικασίας που τελείται με τη χρήση τηλεδιάσκεψης.
“Ο κανονισμός διατυπώθηκε με βάση την εμπειρία των 13.509 online δοκιμών συνολικού μήκους 7.792 ωρών”, δήλωσε ο Zhang Wen, πρόεδρος του ανωτέρω Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι η εμπειρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναφορά για άλλα δικαστήρια που διεξάγουν ηλεκτρονικές ακροάσεις κατά τη διάρκεια της επιδημίας.
Τα δικαστήρια σε όλα τα επίπεδα έλαβαν επίσης μέτρα για την ενίσχυση της επιτήρησης του διαδικτύου και τη προώθηση online δικαστικών διαδικασιών για την εξασφάλιση της επιβολής τους εν μέσω της επιδημίας.