Nέα έρευνα: “το Android συλλέγει 20 φορές περισσότερα δεδομένα από το iOS”

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες δεν έχουν απόλυτο έλεγχο σχετικά με το τι μοιράζονται τα τηλέφωνα με την Google και την Apple. Η μελέτη δείχνει ότι το Android στέλνει 20 φορές περισσότερα δεδομένα στην Google από ότι το iOS στέλνει στην Apple. Η Google αμφισβήτησε τα ευρήματα, λέγοντας ότι βασίζεται σε λανθασμένη μεθοδολογία. Η Apple είπε επίσης ότι η μελέτη κάνει λάθος.

Για να μπούμε στο ψητό, ο ερευνητής Douglas Leith από το Trinity College της Ιρλανδίας εξέτασε τι είδους δεδομένα στέλνουν το Android και το iPhone στην Google και στο Android αντίστοιχα. Χρησιμοποίησε ένα Pixel 2 με Android 10 και ένα iPhone 8 με iOS 13.6.1 για τις δοκιμές του. Το iPhone ήταν jailbroken και το Pixel είχε ενεργοποιημένες τις υπηρεσίες Google Play. Ο Leith διαπίστωσε ότι και τα δύο λειτουργικά συστήματα στέλνουν δεδομένα τηλεμετρίας ακόμα και όταν ο χρήστης δεν έχει συνδεθεί ή έχει διαμορφώσει ρυθμίσεις απορρήτου για να εξαιρεθεί από τη συλλογή δεδομένων. Τα λειτουργικά συστήματα στέλνουν επίσης δεδομένα στην Google και την Apple όταν ένας χρήστης εισάγει μια κάρτα SIM ή περιηγείται στην οθόνη Ρυθμίσεις. Σε κατάσταση αναμονής, η συσκευή συνδέεται με διακομιστές back-end κατά μέσο όρο κάθε 4,5 λεπτά. Διαπίστωσε ότι οι προεγκατεστημένες εφαρμογές στέλνουν επίσης δεδομένα στην Google και την Apple. Εφαρμογές όπως το Chrome, το YouTube, τα Έγγραφα Google, το Safetyhub, το Google Messenger και άλλα ping στο Google, ακόμη και όταν δεν είναι ανοιχτά ή χρησιμοποιούνται. Η Apple συλλέγει δεδομένα από Siri, Safari και iCloud.

Ο Leith μέτρησε τον όγκο των δεδομένων που έχουν σταλεί στην πραγματικότητα στις δύο εταιρείες. Το Android στέλνει 1MB δεδομένων κατά την εκκίνηση σε σύγκριση με 42 KB για iOS. Στη συνέχεια, το Android στέλνει στο Google 1MB δεδομένων κάθε 12 ώρες, σε σύγκριση με 52 KB για iOS. Ο ερευνητής είπε επίσης ότι η Google συγκεντρώνει 1,3 TB δεδομένων Android μόνο στις ΗΠΑ κάθε 12 ώρες. Η Apple συλλέγει 5,8 GB από συσκευές iOS.

Ο Leith εξήγησε ότι τα δεδομένα που συλλέγουν η Google και η Apple συνδέονται με το όνομα χρήστη, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα δεδομένα της κάρτας πληρωμής και άλλες συσκευές. Οι σταθερές συνδέσεις αποκαλύπτουν επίσης τη διεύθυνση IP της συσκευής και αυτό θα αποκαλύψει την τοποθεσία του χρήστη.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη πλήρως σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Exit mobile version